Απειλείται η βιωσιμότητα και το μέλλον του ΚΘΒΕ

Απειλείται η βιωσιμότητα και το μέλλον του ΚΘΒΕ

Αρ. Πρωτ. 6340/17.11.2010

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού & Τουρισμού

 

Κατακερματίζονται οι φορείς πολιτισμού της πόλης της Θεσσαλονίκης από την κυβερνητική πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ. Μετά το Μουσείο Κινηματογράφου και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης σειρά έχει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), το οποίο με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε μαρασμό και λουκέτο ως συνέπεια των μέτρων που λαμβάνει το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Οι συνεχείς μειώσεις του προϋπολογισμού του ΚΘΒΕ, του μεγαλύτερου θεατρικού οργανισμού στα Βαλκάνια σε επίπεδο υλοτεχνικών υποδομών, έχουν σημαντικές συνέπειες στη βιωσιμότητα και το μέλλον του οργανισμού.

Το 2009 ο προϋπολογισμός του ΚΘΒΕ ανερχόταν στα 9 εκατ. ευρώ, το 2010 μειώθηκε στα 8,1 εκατ. ευρώ, ωστόσο αναμένεται τους τέσσερεις τελευταίους μήνες του έτους να μειωθεί ακόμη κατά 900.000 ευρώ. Για το 2011 αναμένεται σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού νέα μείωση κατά 30% του προϋπολογισμού, γεγονός που σημαίνει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός για το 2011 θα κυμανθεί περίπου στα 5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, λόγω των οικονομικών υποχρεώσεων και των παγίων εξόδων του ΚΘΒΕ, αμφίβολο είναι εάν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να συνεχίσει το έργο προσφοράς στον πολιτισμό. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο το ΚΘΒΕ υποχρεούται να απασχολεί 100 ηθοποιούς τόσο στη χειμερινή όσο και στη θερινή περίοδο, ενώ παράλληλα 170 άτομα απασχολούνται ως διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Αντίστοιχα υποχρεούται να καταβάλλει 900.000 ευρώ για την ενοικίαση των χώρων που χρησιμοποιεί στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και στη Μονή Λαζαριστών.

Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα εκκρεμούν οι καταβολές του 2ου 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου, καθώς και του 1ου 15νθημέρου του Οκτωβρίου, γεγονός που καθιστά σε πρώτο βαθμό απλήρωτους τους εργαζομένους και αβέβαιο το μέλλον τους. 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού:

- Ποιο προβλέπεται να είναι το ακριβές ποσό του προϋπολογισμού του ΚΘΒΕ για το έτος 2011;

- Για ποιους λόγους έχουν καθυστερήσει ο οικονομικές καταβολές των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ και πότε προβλέπεται να πληρωθούν οι εργαζόμενοι;

- Σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα του ΚΘΒΕ;

Απάντηση Υπουργείου